Wednesday, December 28, 2011

CONTINUE STUDY!

Assalamualaikum.....

Hey all dearest blogger......what a such long time since i update the blog.....really miss it....huhuhuhu =(
Well bila tgk tarikh last update memang sangat lama x menjengah..... actually lots of info i wanna share, but since im getting bz and bz and bz and bz (ok stop! brapa bnyk bz daa) hehe.... nk carik free time update pun susah.... Now kat opis, tgh freetime (since my boss not around, hehe) boleh la berblogging hehe..

Ok the reason why im sooooo busy lately its because i just continue my study...weeee ^_^
As a PLK Student major in Human Resource Management.
Actually I'm doing a part time study at Uitm Shah Alam.  Maybe some of you not really familiar with a so call PJJ Student and PLK Student.

Let me explain the differences between program PJJ and program PLK which you can decide it if you were thinking wanna to continue your study (its fun...back to be a student ^_^)

  • Pengajian Luar Kampus (PLK)
    • Pusat Pengajian ini menawarkan kepada calon-calon BUMIPUTERA WARGANEGARA MALAYSIA yang berkelayakan dan SEDANG BEKERJA. KULIAH pengajian diadakan selepas waktu bkerja dari 6.00 petang - 10.00 malam pada hari bekerja.
    • Mulai Semester Mei 2011, terdapat perubahan BARU waktu Kuliah - RUJUK Jadual Seminar di ruangan Latest New. Pelajar akan Berinteraksi bersama pensyarah didalam Sistem Pembelajaran Maya ( i-Class ) 
    • Bermula Tahun 2011 PEngambilan pelajar baru akan dipecahkan kepada Pengambilan Diploma dan Pengambilan Ijazah Sarjana Muda.
    • Pengambilan Diploma  (MEI dan NOVEMBER setiap tahun)
    • Pengambilan Ijazah      (MAC dan SEPTEMBER setiap tahun)

** For More Info about PLK pleas click HERE

  • Pengajian Jarak Jauh (PJJ)
    • Objektif program ini adalah untuk menawarkan pendidikan berterusan bagi meningkatkan pengetahuan dan kerjaya bumuputera. Mereka juga membantu meningkatkan productiviti dan menyumbang kepada pembangunan negara. 
    • untuk Program PJJ, seminar (bermaksud Waktu Kuliah) akan diadakan 5 kali setiap semester melalui interkasi dua hala bergantung kepada jadual seminar yang ditetapkan. Seminar berlangsung pada hari AHAD brmula 8.30 pg - 6.15 ptg.
    • Jangkamasa pembelajaran untuk 
    • Pra Diploma - 1 Semester
    • Diploma/Ijazah - 4-8 Tahun
    • Bagi calon lepasan STPM, Matrikulasi dan Diploma yang akan mengikuti program Ijazah Sarjana Muda disyaratkan telah mengambil Malaysia Universiti English Test (MUET).
    • Pengambilan pelajar baru untuk semua kursus diadakan 2 kali setahun:
    • Pra Diploma / Diploma  (MEI dan NOVEMBER)
    • Ijazah Sarjana Muda     (MAC dan SEPTEM?BER)

**For More Info about PJJ pleas click HERE 

Hope this info are useful for those who want to further your study... Peace yall ^_^
  

Monday, July 18, 2011

Once Upon a Sometime

(This is what i really fell) 


Sometimes the way you look at me,
Looks like you are in Love.
That look, my friend, would tell it all,
'xCept it's not me you're thinking of.

There are times when I make you laugh,
you'll blush or smile or sigh.
And though I know it's her you like,
I can't help but wonder why.

And then there's times I feel so loved,
When in me you do confide.
But it kills me then to hear how good 
she makes you feel inside

Sometimes you're in my daydreams,
And I wish they would come true.
And I wonder if you ever
have those daydreams, too.

And although I search for answers,
On my promise you can depend.
although I feel for you is Love,
I'll always be your Friend. ^_^


by Jamie Tucker

Thursday, July 7, 2011

its about LOVE


Assalamualaikum yall's......

Today my entry is about LOVE. Maybe it sound a bit JIWANG (skali sekala pe salahnya kan) hehehe..
How do people fall in LOVE?? Seriously im not really sure....went the topic is about LOVE most of you might though its about special Girlfriend or Boyfriend......am i right??
What is LOVE exactly? Sebabkan zaman dah moden....search je la google right? hehehe (i most like about this article)
L.O.V.E is definitly essential in our life. How much we appreciate love in our life? What can we get from love?


Lucky:

Being lucky as a Muslim. Learn the meaning of love in Islam is beautiful. I love Allah, Prophet Muhammad s.a.w, my parent, family and all my Muslim sisters and brothers.

Obey:

Obey the rules in Al-Quran and As-Sunnah, we will surely the perfect blissful life. There are many things that we can learnt in Al-Quran and As-Sunnah, including love. As we know, Islam is a religion that loves peace.

Vow:

Vowing(berjanji) that there is no god but Allah, Muhammad is the Messenger of Allah. Only Allah is The One who we cannot forget. He is always watching us and always cares about us.

Effort:

Love is an effort to get the meanigful life. Always caring and being honest is a vital in love. we need to be caring and honest with our brothers and sisters in Islam and to all people all around the world.

That is LOVE, Which will always makes us smile and happy, always in our heart, forever and ever......In Shaa Allah....renung-renungkan ^_^

Friday, July 1, 2011

ICE CREAM Goreng

Salam peps.. hee
Atlast today...siap jugak Ice Cream Goreng...Even though my Ice Cream tak brapa nak cantek lah...But still it taste quite good.....here are some picture I took just now....



Here i share with You guys the recipe of ICE CREAM GORENG

Bahan-Bahan :
  1. 10 keping roti (macam roti Gardenia)
  2. 5 scope ice cream (any flavor you like)
  3. Plastic wrap (untuk balut ice cream)
  4. minyak masak
Cara2 Membuatnya (untuk dapat 5 ketul ice cream goreng) :
  1. Lembabkan roti dengan air (saya guna spray pada roti)
  2. Scop ice cream ke atas roti yang lembab tadi
  3. Tutup ice cream dengan lagi satu roti yang lembab
  4. Tekan acuan yang bulat untuk memutuskan roti tadi (make sure roti di tutup dgn rapat)
  5. Balut dengan plastic suapaya x melekat dan aiskrim x terkeluar, kemudian simpan dalam freezer sehingga keras (saya simpan semalaman)
  6. Minyak dipanaskan dalam kuali, dan goreng roti yang sudah beku tadi sehingga kekuningan
  7. Akhir skali....siap di hidang =)

RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT MENCUBA ^_^
*any suggestion you wanna share with.....do coment on the coment box section below...ok dear

Wednesday, May 11, 2011

LOST WEIGHT....

assalamualaikum.....
Arghhhh!!! sejak akhir2 nie......kerap sungguh orang ckp badan aku da naik....
mula2 dengar, aku malas nk pikir sangat, ambik xendah jew....tp sekarang da makin ramai yang cakap...
mula la aku rasa tension dan sangat stresss!!! (ada jugk yang kene telan kang). Actually aku xde la gemuk mana pown.....agak berisi la.....atau lebih sedap disebut chubby...hehehe....
sebelom nie aku pernah lagi besar dari nie....tp dengan berkat usaha aku sewaktu di kolej dulu.....aku bersenam dan bersukan....berjayalah aku menurunkan berat badan yg ideal.....dan ramai yang da lama x jumpa aku..semua puji ckp aku da kurus......tp sekarang nie......sejak aku bekerja dari tahun lepas Oct 2010...aku da x bersukan dan bersenam, kawan2 office selalu ajak makan yg sodap2 laks tuh.....lagi terbaik aku suke try memasak makanan yang baru2.....sejak tu la mulanya berat badan aku naik semula....hadoiii...dan skunk aku ngah cuba tok berdiet balik....
so aku pun search la kt internet pasal diet.....dan aku terjumpa satu article bertajuk "Cara Paling Mudah dan Jimat Untuk Membakar Lemak".
Disini ingin sy berkongsi sedikit maklumat mengenai amalan diet nie.....

Tahukah anda cara paling mudah untuk mempercepatkan kadar pembakaran lemak di dalam badan?
Jawapannya ialah.......MINUM BANYAK AIR!!!!!! antara kebaikannya :

1) Air meningkatkan kekuatan dan performa anda ketika di gym.

Seperti yang anda tahu, dalam menjalani sesi latihan bebanan dan kardiovaskular, tenaga dan kekuatan anda perlu berada ditahap yang terbaik. Kajian menunjukkan sekiranya anda mengalami sedikit dehidrasi boleh mengurangkan kekuatan fizikal anda dengan ketara. Malah dengan hanya pengurangan 3-4% air didalam badan anda boleh menyebabkan 10-20% pengecutan otot-otot didalam badan.


2)Air membantu mengelakkan kecederaan.

Latihan bebanan dan kardiovaskular berintensiti tinggi boleh mewujudkan stress dibahagian sendi anda. Air boleh mengatasi masalah ini dengan memberikan kelinciran kepada sendi-sendi anda dan membina "cushion" perlindungan disekeliling sendi anda.


3) Air membantu penghadaman.

Makronutrient seperti protein, karbohidrat dan lemak memerlukan air untuk dipecahkan kepada komponen yang lebih kecil. Bagi memastikan badan anda benar-benar dapat menggunakan nutrient ini, anda perlu memastikan pengambilan air didalam badan sentiasa mencukupi. Namun perlu diingat pengambilan air yang banyak ketika waktu makan boleh menyebabkan perut kembung dan menjejaskan penghadaman. Minum air ketika perut anda tidak terlalu penuh.


4) Air meningkatkan pembakaran lemak.

Salah satu fungsi hati adalah untuk mengatur metabolisma lemak. Hati juga berperanan membantu ginjal anda dalam pembuangan bahan kumuhan didalam badan melalui urine. Apabila pengambilan air adalah sedikit, bahan kumuhan ini akan terkumpul didalam badan dan akan memaksa ginjal dan hati untuk bekerja lebih untuk membuang bahan kumuhan ini. Kekurangan air boleh menganggu hati anda untuk membakar lemak kerana hati perlu membantu ginjal untuk menbuang bahan kumuhan didalam badan. Hasilnya kadar pembakaran lemak anda akan berkurangan.


5) Peningkatan pengambilan air mengurangkan penyimpanan air berlebihan dalam badan.

Apabila pengambilan air adalah rendah, badan anda akan menyimpan lebih banyak air atas sebab 'survival'. Air yang disimpan biasanya akan disimpan diperut, peha, punggung, muka dan sebagainya lalu menyebabkan anda kelihatan lebih gemuk. Anda sebenarnya boleh kelihatan lebih ramping dalam beberapa hari sahaja hanya dengan meningkatkan pengambilan air kerana ia akan mengurangkan penyimpanan air berlebihan didalam badan.
 

Jadi berapa banyak airkah yang perlu anda ambil dalam sehari?


Secara amnya, darab berat badan anda di dalam pound (Lb) dan gandakan dengan 1.6. Hasilnya ialah jumlah ounce(Oz) air yang perlu anda ambil sehari. (1kg = 2.2 lb, 1 Oz = 0.03 Liters)
Ia mungkin rasa terlalu banyak, namun apabila anda sudah biasa ia akan menjadi tabiat yang sihat. Beberapa hari pertama anda mungkin akan perlu ketandas dengan kerap kerana badan anda sedang membuang simpanan air berlebihan didalam badan. Selepas beberapa hari ia tidak lagi akan menjadi satu masalah.
Ingat jangan hanya minum apabila anda sudahpun berasa dahaga, kerana rasa dahaga adalah symptom dehidrasi yang sudahpun berlaku didalam badan!


(renung-renungkan dan selamat beramal ^__^)

Friday, February 18, 2011

UNPERFECT!!



Im not a Perfect girl
My hair doesn't always stay in Place &
I spill things a lot. I'm pretty clumsy &
sometimes I have a broken heart.
My friends & I sometimes fight &
maybe some days nothing goes right.
but when i think about it & take a step back
I remember how amazing life truly is 
& that maybe, just maybe. I like being
UnPerFect...


Tuesday, January 25, 2011

LIHAT LAH DENGAN MATA AKAL MU,.....

Lihat lah kekiri dan kekanan,
Anda akan menyaksikan betapa ramainya
Insan yang sedang mendapat cobaan
Selusurilah di setiap rumah
Pasti ada yang merintih
dan....
Setiap pipi pasti pernah basah oleh air mata
Maka...anda bukanlah satu-satunya 
insan yang menerima dugaan
Percayalah...Allah tidak pernah
mahu menyulitkan hamba-Nya
Namun, harus diinsafi bahawa
Dia tidak memberikan apa yang kita mahu 
Tapi...

Memberikan apa yang kita perlu 
Terimalah segala ketentuan dengan 
LAPANG DADA, TANPA DENDAM, TANPA SENGKETA....

Sunday, January 16, 2011

Musuh ku Diri ku

Kenapa rasa perit sangat hati nie??
Aku tau mereka cuma bagi nasihat...
Aku tau niat mereka baik....
Tapi kenapa rasa sangat sakit hati...
Apa yang aku bentangkan kenapa mesti rasa tidak layak untuk diterima....kenapa?? (Ya Allah jaohkan lah sifat amarah ini)
Aku tau.....antara aku dan kalian....Aku la yang paling kurang ilmu....Kalian sangat arif dan lebih berpengatahuan dari aku nie yang jahil...
Aku sedar sapa diri aku.....Aku sedar diri ini tak cukup layak untuk memberi kata2 motivasi...
Terlalu banyak kekurangan dalam diri aku nie...
Aku kurang pengetahuan tentang agama...Kerna dulu aku x pernah ambik peduli....
Aku terlalu leka dengan duniawi....Terlalu asyik dengan darah muda ku yang melonjak2...
Terlalu lalai bersama teman-teman, nikmati keseronokan dunia yang sementara ini...
Aku terlalu ikot kan kata hati yang mudah terpengaruh dengan godaan syaitan...masyaallah...

Tapi aku sangat bersyukur ke hadrat ilahi....keranaNya....hatiku masih lagi ada cahaya yang membuka pintu hati ku untuk mengingatiNya dan kembali ke jalanNya....alhamdulillah...
Sangat sukar untuk aku berubah dalam sekelip mata....terlalu banyak godaan dan dugaan yang perlu aku tempuh....Akan aku cuba kuat kan iman aku yang tidak seberapa nie..kerana iman yang ada sekarang nie lah yang membolehkan aku bertahan dari segala godaan....
Walau sepayah mana pown..akan aku cuba sebaik mungkin untuk mengubah kepada yang lebih baik....
insyaallah~

Tapi mengapa perubahan yang aku lakukan ini..selalu dipertikaikan....
selalu menyangka....aku berubah kerana orang lain ...
padahal itu sama sekali tidak benar....
Dengan rela hatinya....aku ingin kan perubahan ini....
Even aku terpaksa berlawan dengan diri sendiri setiap hari, setiap saat dan setiap waktu...
supaya aku tidak lagi melakukan segala kemungkaraNya....
kerana bagi aku MUSUH yang paling ketat untuk kita berubah adalah nafsu DIRI SENDIRI.......

Wednesday, January 12, 2011

hari pertama di BLOG!!! =p


assalamualaikum.....

hari ni merupakan hari pertama dlm sejarah aku create blog....nth apa tujuannya pown aku xtau..hehe
page pon aku wt color ijau.....ala2 cm ketenangan gitu.....hehe
tu memula la......then aku 2ka bermcm2 lg..smpi la aku rs mls da....
so aku stick je la ngn apa yg da sedia ada skunk nie...

mmg agk sgt blur nak guna benda alah nie....sbb x prnh wat...
mybe hnya tok sekadar meluahkan apa yg tersirat dan tersurat...hehe

tapi tu dulu sebelum aku ubah hidup aku... sebelum aku berhijrah...
dulu aku xtau untuk apa hidup ni... aku xtau tujuan dan sampai bila ia akan berakhir..
sungguh jahilnya aku pada waktu itu...

Tapi sekrang aku sedar kita bukan hanya kejar duniawi semata... 
Belajar..belajar... kerja...kerja... atau carik duit semata... semua yang kita lakukan kt dunia ni adalah amalan kita.... sebab kita akan dipersoalkan apa amalan yang kita dah buat kat dunia ni...
aku banyak berfikir pasal kematian... apa aku nak jawab di hadapan Allah apa amalan yang dah aku buat selama ni... sebab itu aku nekad untuk berubah... 

Blog ni bukan untuk perhiasan semata.. aku pun belum cukup ilmu untuk dikongsi... tapi ilmu sedikit mampu aku carik ni untuk aku sentiasa beringat pada diri sendiri...apa saja yang aku buat, yang aku tulis, yang aku share... semua kerana Allah s.w.t... itulah tujuan hidup aku...

*jika ad tersalah maklumat tegurlah, bimbinglah, didiklah diri ini...